Deze drie factoren bepalen hoe gelukkig je bent

Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar het lijkt bergaf te gaan met ons nationaal geluk. Ruim een kwart van de Belgen is niet gelukkig. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek. Levensverzekeraar NN en UGent gingen met een grootschalig onderzoek na wat de Belg gelukkig maakt.

Ongeacht huidskleur, cultuur of geloof is er één zaak die mensen bindt: iedereen wil graag een gezond en gelukkig leven.  Maar wat is geluk? En hoe is het gesteld met het geluk van de Belg? Dankzij het Nationaal Geluksonderzoek van UGent komen de Belgen het komende
jaar te weten wat hen gelukkig maakt, en hoe zij (nog) gelukkiger kunnen worden. Geluksprofessor dr. Lieven Annemans leidde het onderzoek. In totaal namen 3770 mensen deel aan de studie.

Uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat ruim een Belg op drie (35 procent) vandaag zeer gelukkig is met zijn of haar leven. Zij geven hun leven een score van minstens acht op tien. In totaal zijn zowat de helft van de landgenoten best tevreden met hun leven (score van 6 en meer). Toch is niet alles rozengeur en maneschijn, want ruim een kwart van de Belgen (28 procent) is niet gelukkig. De Belgen scoren met gemiddeld 6.55 op 10 lager dan in eerdere – Europese – studies zoals de European Social Survey. Een mogelijke verklaring voor het lagere cijfer is dat het Nationaal Geluksonderzoek anoniem gebeurde, waardoor de deelnemers een eerlijker antwoord gaven. Anderzijds is er ook een algemene daling van ons welzijn, zoals onlangs nog werd aangegeven door het Nationale Planbureau. Opvallende vaststelling: de Belgische senioren zijn vandaag gemiddeld gelukkiger dan Generatie X (Belgen tussen 35 en 49 jaar).

“De babyboomers hebben over het algemeen goed gespaard. Ze zijn vaak bezig met hun gezondheid en hebben doorheen de jaren weten relativeren. Ze richten hun aandacht op wat ze écht willen in het leven. Dit zijn allemaal aspecten die bijdragen tot meer tevredenheid en dus geluk.”

Geld, gezondheid & relativeren

Het Belgisch geluk kent wel duidelijke generatieverschillen. Zo blijken 60- en 70-plussers gemiddeld het gelukkigst te zijn. De babyboomers, de generatie die na de Tweede Wereldoorlog ter wereld kwam, geven hun leven een score van 7,2 op 10. Generatie X (Belgen tussen 35 en 49 jaar) daarentegen noteert een magere 6,2 op 10 en is van alle leeftijdsgroepen het minst gelukkig. Waarom zijn senioren gelukkiger dan dertig- en veertigplussers? Volgens Life Planner Cynthia Ghysels staat de oudere generatie standvastiger in het leven. “De babyboomers hebben over het algemeen goed gespaard. Ze zijn vaak bezig met hun gezondheid en hebben doorheen de jaren weten relativeren”, legt Cynthia Ghysels uit. “Senioren zijn milder en richten hun aandacht op wat ze écht willen in het leven. Dit zijn allemaal aspecten die bijdragen tot meer tevredenheid en dus geluk.”

Wie voor zichzelf beslissingen kan nemen en belangrijke keuzes kan maken, voelt zich gelukkiger. Ook wie een boeiend sociaal leven heeft en zich bekwaam voelt in het leven of op het werk is meer tevreden.

Het belang van het ABC

In het Nationaal Geluksonderzoek werd ook het zogenaamde ABC van het geluk onderzocht. Het ABC bestaat uit drie belangrijk factoren: De A staat voor autonomie en bekijkt in welke mate men zelf beslissingen kan nemen. De B staat voor betrokkenheid
en houdt verband met sociale relaties en eenzaamheid. De C staat voor competenties en geeft aan hoe bekwaam en zelfzeker men zich voelt in dagelijkse activiteiten.
Het ABC is zowel van toepassing in het privéleven als op het werk. Vrij uniek aan het onderzoek was dat het ABC van het privéleven werd onderscheiden van het ABC op het werk. Wie voor zichzelf beslissingen kan nemen en belangrijke keuzes kan maken, voelt zich gelukkiger. Ook wie een boeiend sociaal leven heeft en zich bekwaam voelt in het leven of op het werk is meer tevreden. Vooral in het privéleven lijkt het ABC een grote invloed op het geluk van de Belgen te hebben. Uit de cijfers blijkt dat een stijging van 1 punt op één van de ABC’s het algemeen geluk sterk doet stijgen.

Alweer zijn het de 60-plussers die beter scoren op het ABC in hun privéleven. Dit zou mee kunnen verklaren waarom zij meer tevreden zijn met hun leven dan jongere generaties in België. Psychologe Sylvie Loumaye legt uit: “Vandaag de dag heeft een persoon van 60 jaar een betere gezondheid dan voordien, terwijl ze in het algemeen een lagere familiale last dragen. Ze voelen zich comfortabel in een breed netwerk van relaties die werden opgebouwd gedurende hun hele leven. Op het moment van het pensioen maken ze keuzes die echt bij hen passen, waardoor nieuwe ervaringen hen kennis geven die hun gevoel
van bekwaamheid verder vergroot.

Meer over geluk & welzijn:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content