Getty Images

Getuigenis: Esthers ontrouw betekende niet het einde van haar relatie

De ontrouw van je partner ontdekken, het slaat alle vertrouwen onverbiddelijk aan diggelen. Maar er is hoop. Want ook al lijkt het einde daarmee ingezet, mits vergeving is het mogelijk een nieuw begin. Esther (31) was ontrouw, maar met de hulp van tijd, geduld en communicatie bouwden zij en haar vriend hun relatie terug op.

Instinctieve lust

Esther is onderzoekster aan de universiteit en moest voor een project tientallen mannen interviewen. Bij één ‘onderzoeksobject’ voelde ze een onverwachte klik. “Zoals bij elk interview namen we plaats in een neutraal leslokaal. Terwijl Bart zijn jas ophing en op een stoel ging zitten, monsterde ik zijn lichaamstaal. Niet bepaald een adonis: een beetje mollig, met een onverzorgde baard. Maar het viel me meteen op dat hij veel zelfvertrouwen uitstraalde. Dat is een eigenschap die ik waardeer, die me altijd aantrekt. Na het interview bleven we nog even zitten. Hij stelde vragen over het onderzoek, was echt geïnteresseerd. Toen ik hem enkele dagen later een mail stuurde met nog enkele bijkomende vragen, ontspon zich langzaamaan een soort van kettingbrief. We bleven maar replyen. Het werd steeds minder professioneel en meer amicaal. Ik voelde plots iets in mijn buik dat ik al een tijdje niet meer zo uitgesproken had gevoeld: instinctieve lust.

De seks was vrij en ongeremd. Er viel dan ook niets te bewijzen, ik wou geen relatie met deze man

Esther en haar vriend Stephen waren op dat moment al zes jaar samen. De seksuele spanning van in het begin was stilaan weggeëbd. “Alles was eigenlijk prima tussen ons, maar ineens had ik zin om nog eens iets ‘nieuws’ te voelen. Ik merkte dat ik me mentaal afsloot voor zelfkritiek, ik wou er niet te veel over nadenken. Onze mails werden spannender en spannender, tot Bart me op een bepaald moment mailde om naar de parking van de universiteit te komen. Daar zat hij in zijn auto. Ik stapte in en we reden naar een afgelegen natuurgebied. Het voelde vreemd aan om iemand met een baard te kussen. De seks was vrij en ongeremd. Er viel dan ook niets te bewijzen, ik wou geen relatie met deze man. Daarna hebben we het nog vier keer gedaan, altijd op een andere locatie. Het was goede seks, misschien omdat het zo verboden was. En toen was het plots op. De goesting in hem. Ik begon me te ergeren aan de geur van zijn zweet.”

Herontdek elkaar

Esther maakte een einde aan de affaire. Bart sputterde niet tegen, ook hij had thuis een vriendin. Ze vroeg zich af wat het allemaal had betekend. Moest ze het opbiechten aan Stephen, of doen alsof het nooit was gebeurd? “Ik deed aan introspectie en voelde dat er niets was veranderd. Ik hield nog heel veel van Stephen. Maar ik besefte ook dat niet al mijn behoeftes werden ingevuld. Ik nam een zeer groot risico en besloot hem in te lichten over wat ik had gedaan. Ik wilde iets forceren in onze relatie: ofwel gingen we de afgrond in, ofwel kozen we voor verdieping.”

Ik was nog nooit zo eerlijk geweest tegen Stephen. Het voelde aan alsof ik hem niet meer kon kwetsen, want het ergste was al gebeurd

Het viel te voorspellen dat Stephen boos werd. En Esther voelde zich ineens erg verdrietig en schuldig. Maar ze bleven wel praten. “We gingen enkele maanden uit elkaar, maar hielden contact. We zijn allebei rationele mensen die graag analyseren. We besloten één keer per week iets te gaan drinken in een café waar we verder niemand kenden. Door die afstand kwamen we allebei tot verdere inzichten. Het was fijn om elkaar terug te vinden in het gesprek. Ik voelde me bevrijd en kon mijn verlangens uiten, die daarvoor altijd net onder het oppervlak bleven. Ik was nog nooit zo eerlijk geweest tegen hem. Het voelde aan alsof ik hem niet meer kon kwetsen, want het ergste was al gebeurd.

“Na een half jaar werd de toon plots opnieuw flirterig, alsof Stephen me voor het eerst zag. Ineens voelde ik weer de kriebels van lang geleden. We dronken iets te veel en gingen naar zijn appartement. Stephen was op het randje van te ruw, alsof hij me weer moest veroveren voor zichzelf. Dat was eigenlijk precies wat ik wou: een man die me niet als vanzelfsprekend beschouwt. Ik weet niet of hij het me nu 100 procent vergeven heeft, maar we hebben ervoor gekozen om samen te blijven in een relatie 2.0 en niet alles tot in het oneindige te blijven oprakelen.”

Meer over relaties

Tekst: Evelien Rutten.

Esther, Stephen en Bart zijn schuilnamen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content