Een productieve werkdag start met een goede planning. Moeilijk? Deze tips helpen je op weg.

1. Stel jezelf deze belangrijke vragen

Het nieuwe jaar is het perfecte moment om even te reflecteren en stil te staan bij wat je nu echt belangrijk vindt en waar je energie uit haalt. Start het jaar daarom met enkele belangrijke vragen.

  • Waar haal ik energie uit?
  • Welke taken geven me voldoening?
  • Wat doe ik echt graag?
  • Waar ik wil ik graag meer tijd voor maken in 2021?
  • Wat zijn mijn dromen voor de toekomst?

Door jezelf gericht vragen te stellen, geef je jezelf een doel en richting. Zo kun je bepalen wat je prioriteiten zijn en kun je doelen omzetten in concrete acties.

2. Maak ‘s avonds je to do lijst op

Wil je rustig slapen, dan maak je best elke avond al een overzicht van wat je graag de dag erna wilt doen. Maak hierbij een duidelijk onderscheid tussen de dringende taken en de minder dringende taken. Maak je opdrachten zo concreet mogelijk en bepaal ook al op welk uur je ze wilt uitvoeren. Plan je moeilijke of grote taken op de momenten dat jij op je productiefst bent. Kleinere taken plan je op de momenten dat je minder productief bent, vlak na de middag bijvoorbeeld.

3. Splits je grote taken op

Zorg dat je voldoende tijd voorziet voor grote taken of splits ze indien mogelijk op in kleinere taken. Dat grote project op het werk lijkt misschien loodzwaar, maar door het onder te verdelen in meerdere kleinere taken, kun je sneller vinken en geef je jezelf voldoening.

3. Maak een weekoverzicht

Om je to do lijst te kunnen opstellen, maak je best ook een weekoverzicht. Zo krijg je een globaler overzicht van wat er deze week moet gebeuren. Ook een maand- of jaaroverzicht kunnen je helpen.

4. Plan niet elk uur vol

Enerzijds is het belangrijk jezelf realistische planningen op te leggen. Weinig werkt zo demotiverend als niets van je lijstje kunnen afvinken. Denk daarom goed na over de tijd die je spendeert aan een taak. Plan daarnaast niet ieder uur vol in je dag- en weekplanning. Vaak fietsen er nog kleine of grote taken tussen die je even prioriteit moet geven. Vermijd stress en een chaotische planning door niet té veel te willen plannen. Pas je planning aan: merk je dat een bepaalde taak toch meer tijd kost dan verwacht, houd daar dan rekening mee met je nieuwe planning.

5. Bewaak je tijd op sociale media

Er zijn tegenwoordig tal van apps die je een overzicht geven van hoeveel tijd je spendeert op sociale media. Kans is groot dat het pijnlijk veel is. Bewaak daarom de tijd die je bezig bent met scrollen, klikken en liken. Hulp nodig? Met de Forest app plant je bomen in je virtuele bos terwijl je productief bezig bent. Terwijl jij aan het werk bent, groeit je boom. Verlaat je de app vroeger – om pakweg even Instagram te checken – dan sterft ie een pijnlijke dood.

6. Plan vaste mailmomenten

Het versturen, lezen en beantwoorden van mailtjes neemt heel wat tijd in beslag. Bovendien duurt het minstens 15 minuten vooraleer je terug geconcentreerd bent, zo blijkt uit onderzoek. Plan daarom enkele momenten in per dag die je vrijhoudt voor het verwerken van mails. Zet meldingen daarna af.

7. Werk met kleurtjes

Hoe visueler, hoe beter het overzicht. Kleuren kunnen daarbij helpen. Kies een kleur voor werk, gezinsactiviteiten, tijd voor jezelf, huishouden… Op die manier krijg je meteen een duidelijk overzicht van je privé- en werkbalans en kun je bijsturen indien nodig.

8. Bewaak je planning

Een planning werkt pas als je er echt naar leeft. Bewaak dus je planning, vink aan welke taken je hebt volbracht, evalueer vaak en stuur bij indien nodig. Iets niet behaald, wees niet te streng voor jezelf en herplan.

9. Gebruik een extra notitieboekje

Vaak last van stress en vergeet je daarom weleens taken? Gebruik een notitieboekje, heb je een kleine of grote taak die je zeker niet mag vergeten, schrijf het meteen op. Een keer per dag neem je tijd om alles uit je notitieboekje in je planning te zetten en er een concreet tijdstip bij te plaatsen. Zo voorkom je chaos in je hoofd én dingen die je over het hoofd ziet.

10. Plan bewust tijd voor jezelf

Een van de meest belangrijke tips. Zie je even door de bomen het bos niet meer of heb je het gevoel dat je jezelf voorbijloopt? Dan is de kans groot dat je even tijd moet nemen voor jezelf om de batterijen terug op te laden. Plan bewust momenten in voor jezelf in je agenda. Behandel ze net zo als andere afspraken, dat wil zeggen: nakomen dus, en zonder schuldgevoel!

3 x beter plannen in 2021

To do lijst voor uitstellers

Redopapers en @karenfrancoiss sloegen de handen in elkaar en maakten een notitieboekje voor uitstellers. Bij Redopapers kun je ook terecht voor agenda’s, week- en maandplanners.

Notitieblok voor uitstellers – Redopapers & Karen François – €10

De Succesplanner

Welke dromen wil jij graag waarmaken en wat betekent succes voor jou? Koppel Niki en Stephanie helpen je jezelf deze vragen te stellen in de De Succesplanner. Verder is er een familieplanner, notitieboekjes en zelfs online cursussen.

Succesplanner – € 36,95 – Verkrijgbaar via de website

Handig notitieboekje

Gebruik het als bullet journal of neem het altijd mee om taken snel in te kunnen noteren.

Notitieboekje Tinne & Mia – Sissy Boy – € 5,95

Meer tips voor een beter 2021: