Onderzoek op Tinder: dit zoeken mensen in een potentiële partner

Van gespierde bovenlijven tot een klassewagen... Mannen proberen veel uit de kast te halen als ze via Tinder een nieuwe partner proberen te scoren. Maar wat doet mannen of vrouwen nu écht swipen op Tinder? Professor arbeidseconomie Stijn Baert zocht het uit.

Aan het onderzoek namen 493 repsondenten deel. Ze kregen 16 mannelijke of vrouwelijke Tinderprofielen voorgelegd en moesten die beoordelen met een hartje (naar rechts swipen) of een kruisje (naar links swipen). Daarna moesten ze de profielen ook beoordelen op vijf persoonlijkheidskenmerken. Verrassend: het uiterlijk speelt wel degelijk een héél belangrijke rol als het op online daten aankomt.

“Alle clichés worden bevestigd. Aantrekkelijkheid is met voorsprong de belangrijkste factor om een date te regelen”, vertelt de professor in Het Laatste Nieuws. Hij voerde het onderzoek samen met doctoraatsstudent Brecht Neyt, masterstudente Sarah Vandenbulcke en onderzoekster Elisabeth Timmermans. “Mannen moeten daarnaast meer moeite doen dan vrouwen en vrouwen kiezen vaak voor een oudere partner”, klinkt het.

Dit zijn enkele belangrijke resultaten van het onderzoek.

1. Uiterlijk is erg belangrijk

Tinder wordt ook wel eens vleeskeuring genoemd. Niet zo vreemd: swipen gebeurt aan de hand van een foto en misschien een heel klein beetje uitleg. En hoewel velen het tegendeel beweren, blijkt uit het onderzoek toch dat aantrekkelijkheid met voorsprong de belangrijkste factor is om iemand te ‘liken‘. “Iemands uiterlijk telt vier keer zoveel meer mee als alle andere gemeten kenmerken. Wie succes wilt op Tinder, heeft dus een mooi foto nodig. Mannen die succes willen, zorgen ook best voor een aaibare foto. Want vrouwen kiezen liever iemand die er lief uitziet.”

2. Té zelfzeker werkt niet

Zelfvertrouwen is goed, maar te zelfzeker in de camera kijken of te veel bloot geven op een foto, werkt niet. Hoe meer zelfvertrouwen iemand uitstraalt, hoe minder succes hij of zij heeft op Tinder. “Mogelijk wordt zelfzekerheid vaak gelinkt aan mensen die openstaan voor eenmalige seksuele contacten, terwijl velen op zoek zijn naar meer”, zegt Brecht Neyt.

3. Zelfzeker = kristischer

Wie zelf zelfzeker is en tevreden is over zijn of haar uiterlijk, legt voor anderen de lat hoger. “Wie zichzelf knap vindt, is kritischer op het uiterlijk van anderen op Tinder. Wie open is, gaat zelf ook kiezen voor diegenen die open overkomen.”

4. Vrouwen zijn strenger

Mannen swipen naar hartelust naar rechts als je het met vrouwen vergelijkt. Die wachten meer af en zijn kritischer, volgens de onderzoekers. “Mannen moet meer naar rechts swipen om een match te versieren. De maatschappij mag dan geëmancipeerd zijn, het principe van jager en prooi houdt nog steeds stand. Daarnaast moeten mensen met een migratieachtergrond meer naar rechts swipen om kans te hebben op een date.”

5. Vrouwen vallen op oudere mannen

In 2018 gelden de traditionele genderrollen nog steeds. Vrouwen willen een man die hen kan beschermen en voor hen kan zorgen, mannen zijn op zoek naar een vruchtbare vrouw. Daarom liken vrouwen meer mannen die er ouder uitzien, terwijl mannen eerder jonge vrouwen naar rechts swipen.

Meer over daten & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content