Folliculitis is misschien wel de oorzaak van jouw haaruitval

Last van een ontstoken hoofdhuid met jeukende bultjes? Misschien heb je wel scalp folliculitis, een aandoening die heel wat gevolgen kan hebben. Haaruitval is er eentje van dus laten we snel dieper inzoomen op de kwaal.

Hoe herken je hoofdhuidfolliculitis?

Jeuk aan de hoofdhuid is pijnlijk of gewoonweg heel vervelend. Blijft de jeuk aanhouden, dan kan het irritatie veroorzaken en je huidbarrière beschadigen. Omdat dit aanzienlijke gevolgen heeft, ga je best even na van waar die jeuk precies komt. Soms zijn een droge hoofdhuid of roos ‘gewoon’ de boosdoener maar, in ernstigere gevallen, kan folliculitis er voor iets tussenzitten. Het is dus belangrijk om weten hoe je zo’n ontsteking herkent:

 • Scalp folliculitis lijkt op hoofdhuidacne die zich vooral rond de frontale haarlijn bevindt. Het kan eruitzien als ‘witte kopjes‘ of, als het onbehandeld blijft, als harde en pijnlijke bulten gevuld met pus (ook wel: steenpuisten).
 • Het begint vaak met kleine, jeukende laesies die kunnen leiden tot pijn en infecties (nieuwe bacteriën komen door krabben in de kapotte huid terecht).
 • Soms heb je een rode, ontstoken en gezwollen hoofdhuid. Afhankelijk van de grootte en ernst van de infectie, uit zich dat in een grotere vlek of in een afzonderlijke puist.
 • Vaak is je hoofdhuid ook branderig, pijnlijk en gevoelig.
 • Hoewel géén eerste symptoom, kan ernstige folliculitis haarverlies veroorzaken.

Wat gebeurt er dan exact?

Volgens Stefan Van Rompaey, Dé Haarspecialist, is hoofdhuidfolliculitis een ontstekingsaandoening van de haarfollikel (de kleine zakjes in onze huid waaruit haren groeien). “Die wordt doorgaans door twee dingen veroorzaakt. Of 1) de ontsteking is een gevolg van ingegroeide haren of 2) de infectie ontstaat door bacteriën, gisten, schimmels of mijten (meestal cutibacterium acnes, staphylococcus aureus, malassezia-soorten of demodex folliculorum).”

Zijn er bepaalde triggers?

“Folliculitis van de hoofdhuid komt vaker voor bij mensen met een gevoelige (hoofd)huid of aanleg voor hormonale acne“, aldus Van Rompaey. “Door een overmatige productie van talg in de poriën kunnen gisten en bacteriën zich beter vermenigvuldigen en zo ontstekingen veroorzaken.” Ook als je een verzwakt immuunsysteem, allergieën of dermatitis hebt, maak je meer kans. Verder kunnen medicijnen als steroïdecrèmes de ontsteking triggeren. Ben je gevoelig, zorg er dan voor dat je niet te vaak een warm bad neemt en vermijd het dragen van een hoed of hoofdband.

Folliculitis kan soms verward worden met roos, hoofdhuidpsoriasis of acne. Ga altijd langs de huid- of haarspecialist voor een juiste diagnose.

Hoe behandel je folliculitis?

In tegenstelling tot andere hoofdhuidaandoeningen zoals roos, zijn voor scalp folliculitis vaak antibiotische of antiseptische behandelingen nodig om de situatie te verbeteren. Sommige gevallen van folliculitis lossen vanzelf op, anderen kunnen zonder behandeling uitgroeien tot steenpuisten. Er zijn dan ook twee types:

 1. Oppervlakkige folliculitis: mild en meestal goed te behandelen.
 2. Diepe folliculitis: veroorzaakt diepere infecties in de haarzakjes en is moeilijker te bestrijden.

Bij oppervlakkige folliculitis kan je eerst onderstaande hulpmiddeltjes proberen. Let wel: als je na 7 tot 10 dagen géén verbetering ziet, ga je best langs de dermatoloog.

 • Probeer een antiroosshampoo. Ketoconazol of ciclopirox zijn schimmelwerend en helpen gist, olie en andere microben rond de haarzakjes verwijderen. Hierdoor worden ontstekingen en infecties verminderd.
 • Verzorg je hoofdhuid met specifieke treatments. Heel wat haarmerken hebben tegenwoordig een scalp care lijn in hun gamma. Aveda lanceert binnenkort een speciale ‘Scalp Solutions Collection’ terwijl KEVIN.MURPHY zo’n twee jaar geleden met hun SCALP.SPA kwam. Ga je graag een stapje verder? Probeer de Keravive salonbehandeling van HydraFacial!
 • Vermijd heet water. Was je haren met lauw water want hitte kan de jeuk verergeren en een droge huid veroorzaken. Warme kompressen na het douchen, werken wél verzachtend.
 • Gebruik vrij verkrijgbare jeukstillers. Door jeuk ga je krabben maar dit maakt het probleem alleen maar erger. Vraag aan je apotheker een crème met hydrocortison en antihistaminica want dat verlicht de jeuk.

Verdwijnen je symptomen niét, ga dan langs de dermatoloog. Een juiste diagnose is belangrijk want folliculitis kan soms verward worden met hoofdhuidpsoriasis of acne. Bovendien zijn er behandelingen (als antibiotica-gels, erytromycine- of clindamycine-oplossingen en orale tetracycline) die alleen op voorschrift verkrijgbaar zijn.

Lees ook

Openingsbeeld: Launchmetrics.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content