Een heerlijke ovenschotel met gehakt en puree na je werk, jezelf volproppen met kroketten tijdens de traditionele kerstfeesten en liters wijn en champagne drinken tijdens al die nieuwjaarsborrels… . Niet zo raar dat je in de winter enkele kilo’s bijkomt. Al is dat niet de enige reden, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers, verbonden aan de Canadese University of Alberta, ontdekten dat vitamine D niet enkel cruciaal is voor je humeur. Het gebrek aan zonlicht heeft namelijk ook een negatieve invloed op je gewicht.

“Doordat vetcellen zich net onder de huid bevinden, krimpen ze wanneer ze in aanraking komen met zonlicht”, zo legt onderzoeker Peter Light uit aan The Independent. Wanneer de zonnestralen onze huid binnendringen en de vetcellen bereiken, verkleinen de vetrijke organellen. Onze cellen slaan dus minder vet op.”

Omgekeerd geldt het volgens hem ook, is het overwegend donker en koud, dan kun je last hebben van winterkilo’s. Onvoldoende zonnestralen bereiken je vetcellen en je lichaam slaat meer vet op. Vandaar die kilo’s dus.

Effect van zonlicht

Al wilt dat natuurlijk niet zeggen dat zonlicht de enige reden is voor je gewichtstoename. Als je ongezonder eet en minder sport tijdens de wintermaanden, is de kans groot dat er kilo’s bijkomen. Bovendien benadrukt de professor dat er nog extra onderzoek nodig is om conclusies te trekken.

Tips om winterkilo’s te vermijden:

  • Kook gezond. Ook tijdens de feestdagen, het is écht niet zo moeilijk om een verrukkelijk, gezond feestmaal op tafel te toveren.
  • Behoud je sportroutine. Het is verleidelijk om op de sofa te gaan liggen en je wekelijkse sportuurtje te annuleren. Bijt door en ga toch, het is lief voor je lijn en achteraf voel je je stukken beter.
  • Ga vaker wandelen. Het is écht gezond om meer buiten te komen, wandelen is prima. Je bent in beweging, je lichaam krijgt vitamine D en het is heel gezellig.
  • Vermijd stress en slaap voldoende. Stress en te weinig slaap hebben een véél grotere invloed op je gewicht dan je denkt.
  • Spreek af met vriendinnen. Ja, je leest het goed: je vriendinnen kunnen een positieve invloed hebben op je gewicht. Spreek af om te wandelen of te shoppen. Uiteten of wijntjes drinken zijn een minder goed idee. De positieve vibes van je vriendinnen zijn prima tegen je herfstblues, die je aanzetten tot meer eten en piekeren.

Meer gezonde tips:

(Openingsbeeld: Sézane)