Helemaal zen: 10 eenvoudige trucjes om van je stress af te raken

Stress helemaal vermijden is moeilijk, maar er zijn wel manieren om beter tot rust te komen in je dagelijkse leven. Dit zijn 9 eenvoudige, haalbare manieren om je stressniveau gezond te houden.

Gezonde vs chronische stress

Geloof het of niet, maar stress dient ons – bijvoorbeeld wanneer we moeten presteren in een moeilijke situatie. Gezonde stress kan een helpende hand zijn, een duwtje in de rug. Maar wanneer die stress chronisch wordt, kan het fout gaan. Vandaag lijden veel mensen aan chronische stress, met onder andere slaapproblemen, een slechter werkend immuunsysteem en depressieve gevoelens als gevolg. Chronische stress verdwijnt niet op één-twee-drie. Wat wel kan helpen? Ga ten rade bij je huisarts of therapeut, of durf je leven kritisch te evalueren. Misschien is een nieuwe job wel de sleutel naar een comfortabeler leven.

Wil je enkele handvaten om op kleinere schaal om te gaan met stress? Dan komen deze 10 trucjes vast als geroepen.

10 x trucjes tegen stress

1. Pieker je veel? Dan is het tijd voor actie

“Nooit meer piekeren, is een utopie”, vertelde professor en psycholoog Filip Raes in een eerder interview. Maar dat wil niet zeggen dat je geen actie kunt ondernemen. “Voor sommige piekergedachten is er effectief een oplossing. Als is er niet meteen een oplossing voor de stress en piekergedachten die gepaard gaan met grote onzekerheden over de toekomst. Pieker je veel? Dan is het een goed idee om jezelf af te leiden: maak een wandeling of bel met een vriend bijvoorbeeld.”

2. Maak tijd voor sport

Het is wetenschappelijk bewezen dat sport een van de beste manieren is om stress te verminderen. Volgens gezondheidsorganisaties kun je best zwemmen, fietsen of wandelen om van je stress af te geraken. Die eerste kan momenteel misschien niet, maar een frisse herfstwandeling doet wonderen.

2. Werk aan je ademhaling

Heb jij een stressaanval? Probeer dan even diep adem te halen en te kalmeren. Bovendien kun je dagelijks werken aan je ademhaling door 20 tot 30 minuten per dag via je buik te ademen. Door langzaam, diep en regelmatig te ademen, krijgen je hersenen meer zuurstof. Dit zorgt dan weer dat je zenuwstelsel gestimuleerd wordt en je lichaam zich ontspant.

3. Maak het lekker warm

Volgens een studie in het Journal of Psychoparmacology zorgt warmte ervoor dat je je comfortabel en ontspannen voelt. Die warmte zorgt ervoor dat er serotonine in je hersenen vrijkomt, een stof die je humeur reguleert. Maak het dus extra warm en gezellig thuis. Of geef elkaar eens een dikke, warme knuffel.

4. Maak een wandeling (in de natuur)

Wandelen heeft heel wat gezondheidsvoordelen én het kan stress helpen voorkomen. Volgens een onderzoek aan Stanford University kan een wandeling in de natuur een boost geven aan je humeur. De deelnemers die een wandeling van 50 minuten maakten in de natuur hadden minder angsten dan mensen die even lang in de stad wandelden. Tijd dus om die wandelschoenen aan te trekken en de natuur in te trekken.

5. Zet vette vis op het menu

Zalm of makreel zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook omega-3-vetzuren, die goed zijn voor je hart. Bovendien helpt vette vis je angsten onder controle te houden. Supplementen zijn een optie, maar het is veel beter om zo’n drie keer per week een stuk vette vis op het menu te zetten.

6. Zet je favoriete muziek op en dans

Muziek heeft een goed effect op je, het maakt je kalm en vrolijk. Nog beter: de stress van je af dansen. Dat in een concertzaal of op een festivalweide, maar in je woonkamer is het even plezant.

7. Wees dankbaar

Mensen die gelukkig zijn, zien de positieve dingen in. Ze zijn enthousiast over kleine dingen. Heb je stress voor iets? Zeg tegen jezelf ‘ik ben enthousiast’, zo zou je volgens onderzoek van de American Psychological Association, kalmeren én beter presteren. Erken niet alleen grote gebeurtenissen, maar ook de kleine dingetjes die je bereikt. Dat kun je doen door dagelijks 3 dingen te noteren waarvoor je dankbaar bent.

8. Slaap

Een goede nachtrust is essentieel, punt. Zeker als je stress wilt voorkomen of verhelpen. Slaaptekort is namelijk voor heel wat redenen slecht, zo zou het depressies en angst- en paniekaanvallen kunnen veroorzaken.

9. Drink water

Drink voldoende water! We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Een uitgedroogd lichaam kan stress en angsten in de hand werken. Bovendien kun je niet meer goed nadenken, waardoor je nog meer kans hebt op paniek en stress.

10. Leer ‘nee’ zeggen

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel van groot belang: durf ‘nee’ zeggen. Bepaal wat jouw prioriteiten zijn en handel in functie van die belangrijke punten. Dat betekent dat jij af en toe niet aanwezig zal kunnen zijn voor je vrienden of collega’s. Maar ‘nee’ zeggen kan bevrijdend zijn. Je hebt meer tijd voor de zaken die jij belangrijk vindt en je loopt minder het gevaar jezelf voorbij te hollen. En geloof ons, jouw geliefden zullen jouw keuzes best wel begrijpen.

Meer tips voor je mentaal welzijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content