Pijn bij het plassen? Zo kan je een lastige blaasontsteking te slim af zijn

Het gevoel dat je veel moet plassen en dan ook nog pijn hebben wanneer je het kleinste kamertje bereikt hebt? Misschien heb jij wel een blaasontsteking, ook wel een lage urineweginfectie genoemd. Wij spraken met uroloog prof. Guy Bogaert van het UZ Leuven in de hoop deze lastige infectie de volgende keer voor te zijn.

Decennia geleden was er een dokter die een wetenschappelijke studie wou doen: “In ruil voor geld liet hij de blazen van enkele geneeskundestudenten met duizenden bacteriën vullen”, aldus prof. Bogaert. “De dag erop had het merendeel van de studenten geen blaasontsteking opgelopen, zij hadden alle bacteriën weg geplast.” Een blaasontsteking oplopen blijkt geen sinecure te zijn, maar toch hoor je vooral vrouwen er vaak over klagen. Wat gebeurt er dan juist?

Boosdoeners

“Het grootste probleem is niet zozeer dat er bacteriën zijn, maar dat ze zich in de blaas kunnen nestelen”, legt de uroloog uit. De meest frequente veroorzaker van blaasontstekingen is de coli bacterie. Bogaert: “De coli bacterie is met miljarden aanwezig in de darmen. Wanneer deze verderreist naar de blaas, zit je al vlug met een blaasontsteking. Mensen die vaak last hebben van constipatie, kunnen dus ook extra gevoelig zijn aan urineweginfecties.”

Ook wanneer je last hebt van een vaginale schimmelinfectie, kunnen bepaalde slechte bacteriën de oversteek maken naar de blaas. “Je beschermende mechanismen zijn in dat geval al verstoord, dus diezelfde bacteriën kunnen dan weer een blaasontsteking uitlokken”, volgens Bogaert. De kortere plasbuis en de kans op honeymoon cystitis, een blaasontsteking opgelopen na seksueel contact, maken van vrouwen extra easy targets voor een infectie.

Daarbovenop zijn er bepaalde mensen die hun blaas niet volledig leeg plassen. Dit kan de innesteling van de slechte bacteriën in de hand werken. “Ik schrijf mensen dan vaak het volgende voor: ga plassen, wacht vijf minuten en ga opnieuw plassen. Als er dan nog urine in je blaas zat, betekent het dat je blaas niet helemaal leeg was”, aldus Bogaert. Wanneer je dan ook met een urineweginfectie te kampen hebt, kom je maar moeilijk van die klachten af.

Hoe dan voorkomen?

Een blaasontsteking of infectie op de lage urineweg kan zich verder ontwikkelen met een hoge urineweginfectie als gevolg. Bogaert: “Hierbij gaat de infectie zich manifesteren in de nieren en urineleider. Met als gevolg dat je heel ziek zal worden, koorts zal maken en in enkele gevallen zelfs kans loopt op een nierfunctiebeschadiging.”

Beter voorkomen dan genezen dus. En dat lijkt geen rocket sience te zijn. Prof. Bogaert legt uit: “Mensen hebben het altijd over ‘veel drinken’ wanneer ze een blaasontsteking hebben. Het drinken op zich gaat niet veel verhelpen, maar het feit dat je er veel van moet gaan plassen is wel belangrijk.” Veel plassen wordt erg belangrijk als je weet dat een coli bacterie zich per twintig minuten verdubbeld. Om de drie à vier uur gaan plassen is dus key. Ook plassen na het vrijen is essentieel. Niet echt romantisch, maar pleeg best even een toiletbezoek na het vrijen en voordat je begint te lepelen.

blaasontsteking

Als ondersteuning, zou cranberry-extract blaasontstekingen kunnen helpen voorkomen. “Erg belangrijk is dat het gaat over de Canadese cranberries”, benadrukt Bogaert. “De Europese veenbessen beschikken niet over de stof die de vermeerdering van de bacteriën zou kunnen vertragen of tegenhouden.” Best neem je een pilletje van het extract voor het slapengaan. “Als je ’s ochtends het extract neemt plas je het even later gewoon terug uit”, aldus de uroloog. Let wel: deze cranberries zijn geen middel voor een blaasontstekingvrij leven. Gebruik van het extract zou wel het aantal ontstekingen kunnen terugdrijven.

Vraag raad bij je huisarts

Even samenvatten dus. Heb je geregeld last van een blaasontsteking? Probeer in het vervolg voldoende te gaan plassen, om de drie à vier uur én elke keer na het vrijen. Op deze manier spoel je de bacteriën weg uit je lichaam en maken ze hoogstwaarschijnlijk geen schijn van kans. Moet jij niet zo vaak naar het toilet? Meer (water) drinken kan hierbij helpen. Aanvullend kan je cranberry-extract ’s avonds innemen om je kans op een gezonde blaas te vergroten. Als je dan toch nog met een urineweginfectie opgezadeld zit, zit er maar één ding op: “Vraag raad aan je arts. Die zal een urinestaal afnemen en onderzoeken. Pas dan – en met de goedkeuring van je dokter – kan je medicatie beginnen nemen”, besluit Bogaert.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content