Van stiltewandelen tot hiking: 9 wandelsporten die goed zijn voor lichaam en geest

Wandelen is een van de gezondste sporten om te beoefenen: niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Saai hoeft al dat wandelen trouwens helemaal niet te zijn: deze vormen van sportief stappen houden het spannend.

Powerwalking

Wat? Wordt ook wel sportief wandelen genoemd. Het gaat over wandelen in een stevig tempo (6 tot 9 kilometer per uur) waarbij je je armen ritmisch heen en weer meebeweegt. Qua snelheid zit deze variant tussen wandelen en hardlopen in. Je kunt wel nog een gesprek voeren. Vaak worden tussendoor ook nog spierversterkende oefeningen gedaan en gebeurt het wandelen vaak in groep.

Voordelen? Erg effectief als het op afvallen en vet verbranden aankomt. Helpt je conditie te verbeteren en vermindert de kans op harten vaatziekten.

Voor wie? Fijne intensieve wandelvorm met alle voordelen van joggen zonder de risico’s op bijbehorende blessures.

Meditatief wandelen

Wat? Er zijn absoluut overeenkomsten met mindful walking, maar tijdens een wandelmeditatie ben je helemaal alleen. Je mediteert tijdens het wandelen. Leg de focus op je ademhaling en voel hoe je voeten contact maken met de ondergrond. Kijk naar de horizon, voel je lichaam en luister naar de geluiden
uit de natuur. Zie het als een bewust wandelen, alsof je het nog nooit eerder hebt gedaan

Voordelen? Je komt tot rust, kunt inzichten krijgen en dichter bij je emoties komen. Je kunt vrijheid ervaren, helderheid, rust maar ook verdriet. Je geeft aandacht aan je innerlijke wereld.

Voor wie? Iedereen die nood heeft aan innerlijk transformatiewerk.

ChiWalking

Wat? De nadruk ligt vooral op je houding en de techniek van het lopen. Door je schouders, heupen en enkels op één lijn te brengen en je bekken recht te houden, creëer je een rechte kolom. Daardoor kunnen je botten, banden en pezen je houding aanhouden en worden je spieren ontzien.

Voordelen? Door die houding wandel je ontspannen, en voorkom je ook rug-, knie- en heuppijn en blessures. Tegelijkertijd ben je mentaal gefocust en brengt ChiWalking meer energie in je leven.

Voor wie? Als je blessuregevoelig bent en/of meer in je kracht wilt staan, is deze techniek geknipt voor jou. Een manier van sportief wandelen die toch zacht is voor je lichaam.

Snelwandelen

Wat? Met een snelheid van minstens zo’n acht kilometer per uur wandelen, waarbij altijd één voet de grond moet raken. Het been dat de grond raakt, is altijd gestrekt. Zeker in wedstrijdverband (snelwandelen is een olympische sport) wordt daar streng op gelet.

Voordelen? Vergroot je uithoudingsvermogen, verstevigt je hele lichaam (vooral je benen) en het heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als hardlopen. Niet onbelangrijk: je kunt er tot zo’n 650 calorieën per uur mee verbranden!

Voor wie? Wandelaars die wel van een sportieve uitdaging houden, gezond zijn, een goede conditie hebben én niet bang zijn om af en toe raar bekeken te worden omwille van het ietwat silly loopje dat je ermee creëert.

Mindful walking

Wat? Wandelen met aandacht voor jezelf en je omgeving. Doel is om bewust te bewegen in het hier en nu en met de juiste ademhaling, waarbij je probeert om contact te maken met je hart. Tijdens het wandelen leer je te luisteren naar je eigen lichaam en word je je bewust van je houding en energie.

Voordelen? Door in het hier en nu te zijn, kun je je hoofd leegmaken en meer genieten van het moment. Met de speciale ademhalingstechnieken leer je hoe je het meeste profijt haalt uit je ademhaling én meer energie overhoudt. Ook ga je in speciaal begeleide wandelingen aan de slag met concentratie, focus,
loslaten en ontspanning.

Voor wie? Als je in balans wilt komen, meer rust wilt ervaren en de stress uit je lichaam wilt krijgen.

Langeafstandswandelen

Wat? Je loopt hierbij een parcours van minstens 60 kilometer achter elkaar. Op trekkings.be vind je de mooiste uitdagingen opgesomd. Klassiekers als de Dodentocht (100 km) en de Kennedymars (80 km) vallen natuurlijk ook onder langeafstandswandelingen.

Voordelen? Het spreekt voor zich dat je een behoorlijke kick krijgt als je na tientallen kilometers achter elkaar flink doorstappen – zowel overdag als ’s nachts – eindelijk je bestemming bereikt. Dat je er ook nog eens veel calorieën mee verbrandt en je er behoorlijk wat spieren en spierkracht mee opbouwt, is een bijzonder welkome bonus.

Voor wie? Voor iedereen die niet vies is van een uitdaging en zin heeft om zich flink in te spannen.

Stiltewandelen

Wat? Samen in een groep en begeleid door een trainer of coach ga je in stilte wandelen. Je richt je aandacht op jezelf, je lijf, je ademhaling, je bewegingen of op je omgeving, geluiden en geuren. Het is de bedoeling dat je al je zintuigen inzet en dat je de natuur op je laat inwerken.

Voordelen? In stilte in de natuur zijn, geeft rust en ruimte in je hoofd. Voeding voor je geest dus. Maar ook voor je lichaam, want spanningen vallen van je af en je krijgt nieuwe energie.

Voor wie? Als je er niet graag alleen op uit trekt, maar je toch zen wilt voelen.

XCO walking

Wat? ‘XCO’ staat voor ‘extreme core’ en verwijst naar de voordelen voor je buik- en rugspieren van wandelen met de met grit gevulde aluminium buisjes. Doordat het grit tijdens het wandelen voortdurend wordt verplaatst als je met je armen beweegt, worden spieren extra belast en dus sterker. Een variant hierop is wandelen met smoveys: dat zijn ronde buisjes met stalen kogels erin.

Voordelen? De naam zegt het al: je traint behalve je benen door lekker door te stappen ook je core. Omdat je meestal tijdens je wandeling tussendoor nog aparte oefeningen met de buisjes doet, train je ook je bovenlijf. Met gespierdere armen, een sterke rug en plattere buik als resultaat.

Voor wie? Sportievelingen die meer uitdaging zoeken tijdens een wandeltocht en tegelijkertijd extra
spierkracht willen kweken. Ook ideaal als je last hebt van spierspanningen in rug en schouders.

Nordic walking

Wat? Wandelen met in elke hand een speciale stok of pole waarmee je je bij elke stap afzet. Omdat je je bij elke
stap afzet met de stokken en dus meer kracht moet zetten, train je meer spieren en wandel je sneller. Het verbetert je lichaamshouding en vermindert spanning in nek, schouders en bovenrug.

Voor wie? Iedereen vanaf 12 jaar die meer uit zijn wandeling wil halen. Al is de hype er inmiddels wel van af en zijn het vooral zestigplussers die je met de bekende stokken tegenkomt.

Tekst: Manon Kluten.

Lees nog meer sport en gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content