Ben jij na de lunch meestal ook klaar om een dutje te doen? Je bent zeker niet alleen. Toch zijn er enkele tips om vanaf nu ook vlak na de middadgpauze productief te blijven.

Er is zelfs een term voor dat vermoeide gevoel na het eten: een foodcoma. Je hebt net gegeten en je productiviteit zakt onder het vriespunt. Volgens wetenschappers zijn er meerdere redenen. Zo moet het voedsel omgezet worden in energie voor ons lichaam, en die verteringsprocessen kunnen ons vermoeien. Volgens anderen heeft te maken met de insuline die vrijkomt in ons bloed, die zou de productie van melatonine en serotinine beïnvloeden, ook wel de slaaphormonen genoemd. Dat zou meteen ook verklaren waarom we ons nog vermoeider voelen na het eten van pasta of brood. De koolhydraten zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel, waarna er insuline geproduceerd wordt. Tenslotte zijn er nog een aantal voedingsmiddelen die vermoeidheid zouden veroorzaken, zo zou je een dipje krijgen na het eten van kersen. Wil je van dat middagdipje af, hou dan rekening met de volgende tips.

1. Ontbijt

Er wordt niet voor niets beweerd dat je ontbijt je belangrijkste maaltijd van de dag is. Kies voor een voedzaam ontbijt en vermijd snelle koolhydraten. Op die manier hou je vol tot de lunch en voorkom je dat je je overeet. Dat overeten is trouwens een van de redenen van vermoeidheid: het kost je lichaam veel energie om al dat voedsel te verteren.

2. Eet kleine maaltijden overdag

Eet net om dat overeten te voorkomen, meerdere kleine maaltijden per dag. Op die manier heb je minder last van food cravings. Uiteraard kies je voor gezonde snacks, denk maar aan fruit of noten. Suikers vermijd je liever.

3. Ga naar buiten

Maak een gezellige wandeling met collega’s of gebruik je pauze om te gaan sporten. Die beweging bevordert je spijsvertering, die buitenlucht geeft je energie.

4. Drink voldoende

Vergeet niet om de hele dag door water te drinken. Zet een fles water op je bureau en drink regelmatig een glas. Neen, koffie is niet de juiste manier om je energiedip tegen te gaan.

5. Plan je dag slim

Weet je dat je niet op je productiefst bent, zo vlak na de lunch, plan dan de luchterige taken in voor dat moment. Je mails nalezen, minder belangrijke telefoontjes doen… Op die manier kan je eten verteren zonder dat je aan zware taken moet beginnen.

Meer over gezondheid & werk: