Anick Van Calster is Belgisch ambassadeur: “Het leven in België is goed”

Anick Van Calster is een vrouw van de wereld. Ze resideerde al in Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten, en Libanon en is nu onze Belgische ambassadeur in Nederland.

“Nadat ik afgestudeerd was in de arabistiek en islamkunde begon ik een internationale loopbaan. Daar had ik altijd al van gedroomd, bijvoorbeeld als student in Egypte en Marokko. Uiteindelijk haalde ik nog een diploma politieke sociologie en ben ik diplomate geworden, met posten in Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten, Bulgarije, het Belgische koningshuis en sinds 2021 Nederland.

Om diplomaat te zijn heb je een grote nieuwsgierigheid nodig naar andere culturen, een
zekere openheid ook. Je moet verschillen kunnen appreciëren en aanvaarden. Als je niet met mensen in dialoog gaat, kun je niet ontdekken wat ze denken. In mijn loopbaan heb ik al in verschillende landen gewoond en dan merk je dat je er heel andere contacten hebt dan als toerist. Je leert een land diepgaander kennen. Je hebt tijd om te ontdekken hoe twee landen kunnen samenwerken en hoe je bruggen kunt bouwen.”

Niet exotisch, wel intense relaties

“Ik vind het uiteraard een hele eer om mijn land te mogen vertegenwoordigen in het buitenland. Het is een verbindende functie. Mijn werk als ambassadeur is dan ook heel uiteenlopend. Soms ben ik bezig met politiek, soms is er een economisch dossier of word ik uitgenodigd voor een cultureel project. Ik wilde trouwens zelf heel graag in Nederland werken. Het is misschien niet zo’n exotisch land, maar nergens anders heb je als diplomaat zulke intense relaties als in de buurlanden. Ik vind het ook frappant hoeveel ik de laatste jaren heb ontdekt over Nederland. De geschiedenis van het land is zeer boeiend en voor mij ook belangrijk om de gevoeligheden die er spelen, en ook de politiek, beter te begrijpen.”

“Nederlanders komen graag op werkbezoek in de Belgische ambassade. Ze weten dat de Belgen bourgondiërs zijn en waarderen onze cultuur. We hebben een reputatie hoog te houden. Daaraan merk je ook dat België op de breuklijn ligt tussen Noord- en Zuid-Europa. Wij liggen tegen Frankrijk aan en die zuiderse invloed is duidelijk merkbaar. In Nederland voel je die sfeer minder.”

“Nederlanders hebben veel sympathie voor ons en denken vaak dat ze België goed kennen, maar als je dieper graaft, zie je dat die kennis toch beperkt is. Voor veel Nederlanders stopt België achter Antwerpen. Onze staatsstructuur is voor hen ook moeilijk te begrijpen. Ik zie wel dat er steeds meer Belgische invloed is in Nederland. Veel Nederlandse mediabedrijven zijn in handen van Belgen, Ivo van Hove is een grote ster, Stromae is enorm populair, Belgische modemerken liggen extreem goed in de markt en onze premiers komen prima overeen. Onze beide landen zetten sterk in op mensenrechten en strijden samen tegen straffeloosheid.”

“Wanneer ik naar België kijk en het land voorstel aan mijn gesprekspartners, zie ik een land waar het goed leven is. We hebben een hoge levensstandaard, goed onderwijs en een excellente gezondheidszorg. We geven graag kritiek op onszelf en focussen soms iets te veel op het negatieve, terwijl we zo innovatief zijn en ons land erg veilig is. In Libanon had ik meer het gevoel op de rand van een vulkaan te leven: daar bruiste en kolkte alles voortdurend. We zouden onze levensstandaard misschien wat meer naar waarde moeten schatten.”

Meer bijzondere vrouwen aan het woord:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content