Wil jij in 2019 graag werken aan jullie relatie? Dan hebben we goed nieuws: volgens Paulien Timmer heb je maar 5 minuten per dag nodig om je relatie een leuke boost te geven. In haar boek ’50 relatieboosters – een happy relatie in 5 minuten per dag’ deelt ze een aantal van die boosters. Wij verklappen er alvast enkele.

Daarom groeien mensen uit elkaar

“Steeds verder van elkaar verwijderd raken, kan iedereen overkomen. Het zegt niets over hoeveel jullie van elkaar houden of hoe goed jullie relatie in de basis is”, schrijft Paulien. “Het zijn de externe omstandigheden en de hoeveelheid tijd en aandacht die jullie aan de relatie besteden die bepalen hoe groot de kans is dat jullie uit elkaar groeien. Enkele externe factoren zijn het heel druk hebben met het werk of sociale dingen, stress, drukte door de kinderen,…

Volgens Paulien zijn er eenvoudige manieren om je relatie te boosten. De boosters zijn gebaseerd op wat gelukkige koppels doen en wetenschappelijk ondersteund. Ze nemen maar 5 minuten in beslag. Wij verklappen 5 van onze favorieten.

1. De minibriefjes-beterbooster

Deze booster neemt maar 2 minuten in beslag. Schrijf een leuk briefje voor je partner en verstop het op een ongewone plek. Briefjes verstoppen kan iets groots toevoegen aan je relatie: een gevoel van onvoorspelbaarheid. Je weet niet waar het volgende briefje is, wanneer je het gaat vinden, en wat erop staat. Bovendien druk je ook nog eens je waardering uit voor je partner.

2. De alarm-sessiebooster

Start je dag meer ontspannen en energieker dankzij de alarm-sessiebooster. Heel eenvoudig: zet je wekker 5 minuten vroeger en neem die 5 minuten om elkaar te knuffelen. Je begint de dag verbonden en veel beter gezind.

3. Veer-in-de-reetcompliment

Complimentjes kun je nooit genoeg geven. Er bestaan verschillende soorten. Bij een veer-in-de-reetcompliment noem je één ding waarvan je vindt dat je partner er goed in is. Vertel ook waarom dat je dat vindt en waarom je dat bewondert. Doe dit zo’n 2 à 3 keer per dag, het geeft ongetwijfeld een boost aan jullie relatie.

4. Het dansfeestje

Dit is zó leuk en zó eenvoudig. Je zet jullie nummer op of enkele nummers die jullie leuk vinden en jullie dansen samen. Een mini-feestje dus.

5. Het verdiepende vragenvuur

Het is een heel standaard en vaak gebruikte vraag: ‘hoe was je dag?’. Toch is deze vraag niet optimaal. Hij is niet specifiek genoeg en nodigt uit om gewoon ‘goed’ te antwoorden. Stel daarom vragen die makkelijk te beantwoorden zijn en specifieker ingaan op bepaalde delen van de dag. Het neemt amper tijd in beslag en jullie praten écht met elkaar. Voorbeelden van vragen zijn:

  • Wat was een verrassend leuk moment vandaag?
  • Was er een moment dat je je alleen voelde vandaag?
  • Wat was je grootste persoonlijke overwinning vandaag?
  • Wat was een frustrerend moment vandaag?
  • Wanneer voelde je je gewaardeerd vandaag?

Meer over relaties & seks: