© Getty Images

Tegen verspilling: 7 x tips om je koelkast optimaal in te delen

Voedselverspilling is een ziekte van onze tijd. Meal prepping en op voorhand je weekmenu vastleggen kan al helpen om minder voeding de vuilnisbak in te kiepen. Maar ook je koelkastindeling kan een verschil maken. Zo ga je aan de slag.

Moderne ziekte

Volgens HelloFresh gooit de Vlaming jaarlijks zo’n 34 kg voedsel weg. Uit een onderzoek van de maaltijdboxleverancier blijkt dat Vlamingen zelf dat wijten aan te grote ogen in de supermarkt: er wordt meer gekocht dan dat er gegeten wordt. Ook zou de Vlaming het moeilijk vinden porties in te schatten én tijd te nemen voor maaltijdplanning.

Op voorhand plannen en anticiperen is inderdaad niet altijd even gemakkelijk. Maar we kunnen méér doen dan dat. Soms zit de war against waste in de kleinste dingen, zoals jouw koelkastindeling. Hoe jij jouw voeding bewaart heeft een invloed op hoe lang jouw producten goed blijven. Daar speelt je koelkast uiteraard een grote rol in. Enkele tips & tricks van HelloFresh.

Tips voor een optimale koelkastindeling

1. Temperatuur-check

Je koelkast dient om koud te houden, let dus ook op de temperatuur van het apparaat. Geeft jouw frigo de temperatuur aan? Stel dan in op 4 °C. Je kan ook altijd meten met een losse koelkastthermometer. Let op: de temperatuur van je koelkast verschilt boven en onder, rechts en links. Juist daarom loont het om na te denken over welke producten je op welke plank schikt.

2. Lades voor salades

Wist je misschien al: de lades in jouw frigo zijn voor al jouw groenten. Salade, paprika, aubergine en consorten gaan in de groentelade – maar liever niet zonder bescherming. Je verse groentjes steek je best eerst in een papieren of plastic zak met gaatjes vooraleer ze op te bergen in de lades.

3. Onderaan

De onderste plank in je koelkast is de koudste zone. Logischerwijs bewaar je hier de producten die het snelst slecht worden, zoals rauw vlees of rauwe vis. Ook jouw doggy bag en andere restjes mogen op de onderste plank, net zoals bier, wijn en frisdrank – als er nog plaats over is.

4. In het midden

In het midden van je koelkast is de temperatuur gemiddeld, een uitstekende plek voor zuivelproducten en vleeswaren. Hier plant je je yoghurt, kaas, pudding en charcuterie.

5. Bovenste plank

Hoe hoger je gaat, hoe warmer, en dus is de bovenste plank van je frigo de ‘warmste’. Bewaar je hier: kaas en boter.

6. In de deur

Aangezien een koelkast regelmatig open- en dichtgezwaaid wordt, is de deur de zone die het meest te maken krijgt met temperatuurschommelingen. In de deur zet je dan ook de producten die niet te veel beïnvloed worden door deze verschillen. Eieren, augurkjes en zongedroogde tomaten horen hier thuis.

7. Extra tips

Nu je weet welke voeding op welke plek in je frigo horen, nog enkele pro-tips voor je koelkastindeling:

  • Ook per plank verschilt de temperatuur een tikkeltje. Hoe meer naar achter (en dus tegen de koelkastwand), hoe kouder. Let op dat je producten niet bevriezen.
  • Producten die het snelste slecht worden, plaats je best vooraan in de koelkast. Zo behoudt je een overzicht.
  • Plastic en glazen bewaardoosjes zijn goed voor overschotjes en zelfgemaakt lekkers, maar alle andere producten bewaar je het best in hun originele verpakking – in de mate van het mogelijke.
  • Indien je iets opent, maar niet volledig opmaakt, dek het dan goed af voor je het in de koelkast terug plaatst.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content